Frau fiscal

Com a usuària de les xarxes socials, una via per la qual es publiquen moltes notícies que em serien impossibles de trobar si anés buscant diari per diari,  no deixo de ser escèptica en segons quines coses que trobo i miro de buscar la font d’on s’ha extret o si la informació és recent i no pas, com de vegades m’he trobat, d’anys enrere, especialment pel que a gràfiques es refereix.

L’altre dia em vaig trobar amb la gràfica que adjunto a aquest escrit. Sota em posava la font i he anat a la pàgina del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda .

En un escrit de desembre de l’any passat, van publicar que el 72% del frau fiscal d’aquest país el fan las grans empreses i grans fortunes. Segons Jesús Barcelona, coordinador a Astúries del Sindicat, l’Estat perd 90.000 milions d’euros a l’any, una estimació que l’Estat no reconeix però que la pròpia Comissió Europea avala. La mitjana europea del frau és del 13%. Espanya està al 23%. En les seves paraules: “El 72% del frau el provoquen les grans empreses, però el 80% dels treballadors es dediquen a investigar a ciutadans i a mitjanes i petites empreses”.

En Miquel Àngel Mayo, coordinador a Catalunya del sindicat,  en un article publicat a Tercera Información i que han publicat a la mateixa web aquest mes passat, ens diu que Espanya és un dels països que té major nombre de forats fiscals i que un dels instruments que més utilitza són les 3.113 societats d’inversió de capital variable (conegudes com SICAV) que gestionen un patrimoni de 26.154.000 d’euros.

Segueix dient que el sistema de tributació és profundament injust. El 44% dels ingressos a l´Estat procedeix dels impostos sobre la renda de les persones físiques (IRPF), dels quals el 83% de la recaptació es basa sobre les rendes del treball (és a dir, la població que treballa i està en nòmina). I un 32% dels ingressos a l´Estat procedeix de l’IVA, la qual cosa vol dir que les classes populars paguen molt més que els rics i els super rics. És, doncs, una enorme frivolitat l´argument que Espanya ha arribat al seu límit quant a despeses, doncs el país no dóna per més. Si a Espanya la càrrega impositiva total fos (com a percentatge del PIB) com a Suècia, l´Estat espanyol ingressaria 200.000 milions d´euros  més dels que ingressa.

I finalitza dient: “Aquí està el quid de la qüestió: els que haurien de pagar molt més del que paguen no són el ciutadà normal i corrent, sinó el 10% de la població – els  rics i els súper rics – que tenen un enorme poder polític i mediàtic al país. Així de clar”.

Publicat el 06.08.2012 a Tribuna Ganxona

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s