Sobre la carn de cavall

carn de cavall

A la societat britànica hi ha hagut un daltabaix des que va sortir aquesta noticia:  Carn de cavall trobada en hamburgueses a la venda al Regne Unit i Irlanda”. I no era pas perquè no estigués a l’etiquetatge sinó perquè era carn de cavall, carn que allí no utilitzen per res i ho han trobat “inadmissible”.

Tots els productes es van treure de la venda al públic. Ningú no vol ser enganyat, amb això hi estic d’acord: si hom compra una hamburguesa de vedella vol que sigui de vedella, no pas de porc o de cavall, però els comentaris que hi ha hagut sobre la crueltat de sacrificar aquests animals pel consum humà han sigut massa.

Sempre m’ha sorprès que es pugui arronsar el nas per menjar segons quines carns i en canvi segons quines altres, no. Qui dictamina què es pot menjar i què no? Perquè podem menjar tranquil•lament un conill i, en canvi, un gat no? Perquè podem menjar una llagosta de mar i no una llagosta de terra? Què ens fa menjar una ostra o un eriçó encara vius?

Parlaré una mica de la carn de cavall. La primera botiga que es va obrir a Catalunya amb carn equina va ser a Figueres, l’any 1910, estenent-se en poc temps per les províncies de Girona i Barcelona fins que el 1934 es va començar a vendre a Madrid, incrementant-se el seu consum durant la guerra civil. Un cop les condicions econòmiques van millorar, la venda d’aquesta carn va baixar. La carn de cavall té un bon valor nutritiu, proteïnes d’alta qualitat, és rica en ferro i té poc contingut en greix, essent recomanada per a tothom.

Amb un preu entre la vedella i el porc, sembla que no interessa gaire i normalment es fa servir per a pinsos o per a exportar-la a França, Itàlia, Bèlgica o Grècia, encara que hi ha algunes carnisseries especialitzades que en venen.

No vull fer propaganda d’aquesta carn, no l´he comprada mai i no recordo que la mare ens n´hagués cuinat, el que sí que recordo és haver-la acompanyat algunes vegades al mercat quan era una nena i veure que estava a gairebé totes les carnisseries.  La meva pregunta és: on posem el límit sobre quina carn podem menjar? Què és pot qualificar de cruel i què no?

Publicat el 26.01.2013 a Tribuna Ganxona

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Sobre la carn de cavall

  1. Vicens Solé ha dit:

    M’agrada la carn de cavall las hamgurguesas son bonisimas a las mevas netas l’encantan

  2. Xavier Roca Bas ha dit:

    A casa nostra també en mengem! I és molt bona!

  3. Esperança Padilla Richart ha dit:

    No crec que el tema sigui massa transcendent, simplement és un assumpte de costums. Els xinesos mengen gos i nosaltres conill; ambdues coses escandalitzen britànics i estatunidencs, que fan perseguir boniques guilles per gossos sàdics i que consideren la vida humana per sota del seu dret a la tinença d’armes, respectivament. Els gats, curiosament, no es mengen enlloc perquè gairebé totes les cultures els respecten: són nets, elegants i mantenen les cases lliures de la pesta caçant les rates portadores del mal. De fet, l’exemple d’haver de menjar gat és en molts llocs la metàfora perfecta de la pobresa màxima, la misèria sense remei.

  4. Nach O Tronic ha dit:

    Al país basc s’han menjat fins no fa tant i no a causa de la necessitat si no com part de la dieta tradicional. Així ho certifica, entre altres, els llibres de jose castillo sobre la gastronomia als caserios.

  5. Xavi Cuenca García ha dit:

    La culpa de tot això la té Disney, que va convertir tots els animals en mascotes entranyables… Per això l’hamburguesa i el fish and chips triomfen als països anglosaxons: són conglomerats de proteïna que dissimulen el seu origen animal.

  6. Esperança Padilla Richart ha dit:

    Bona teoria Xavi. La proliferació de les hamburgueses és probablement paralel·la a la de la indústria de l’oci americana…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s